уторак, 22. децембар 2009.

Uradite više posla za isto vreme!

Često nam se učini kako dan nekako prekratko traje i sve planirano možda neće biti i urađeno. Na poslu se isto učini da bi još samo sat ili dva bilo taman... Većina zaposlenih zato radi prekovremeno i očekuje da će tako uspeti da učini više. Međutim, ukoliko ste iscrpljeni i umorni, ne možete napredovati u radu, već vam se, sasvim suprotno, mogu omaći i greške.
Evo nekoliko saveta kako pravilno organizovati rad i tako uštedeti na vremenu.


Ne gubite vreme na čitanje privatnih e-mailova
Upotrebom elektronske pošte komunikacija sa saradnicima i poslovnim partnerima značajno je ubrzana. Isto je i sa komunikacijom s prijateljima i poznanicima. Tokom radnog vremena pročitamo i napišemo veliki broj e-mail poruka, ali upravo zbog onih privatnih često izgubimo dosta vremena s obzirom na to da mogu da poremete koncentraciju. Zato se privatnim porukama pozabavite tek na kraju radnog dana.

Novine čitajte pre ili posle radnog vremena
Iako je internet koristan u radu, takođe može biti jedan od glavnih faktora gubljenja vremena na poslu, a udaljen je samo jednim klikom miša. Možda ste upravo na radiju čuli zanimljivu informaciju i želite na internetu da pročitate nešto opširnije o tom događaju. Pokušajte, ako niste novinar, da se suzdržite, a vežbom trenirajte svoju koncentraciju tako da je ništa ne može poremetiti. Zapamtite kako će vest o tom događaju biti na internetu i posle vašeg radnog vremena, a sledećeg dana će biti i u novinama.

Odredite prioritete i delegirajte
Iako svi zadaci na vašem stolu moraju biti obavljeni, verovatno ih možete rangirati prema važnosti i rešavati po redu. Istovremeno, ne zaboravimo da je znati delegirati obaveze i zadatke osobina svih uspešnih ljudi. Pažljivo pregledajte vašu listu obaveza i razlučite šta prvo morate obaviti, a koji zadaci mogu pričekati i šta biste od toga mogli prepustiti nekom od saradnika.

Posvetite se poslu u potpunosti
Iako su dobri odnosi sa saradnicima važni za celokupno zadovoljstvo poslom, ponekad je potrebno malo se distancirati kako biste stigli da obavite sve nakupljene zadatke. U onim danima kad ste zatrpani poslovnim obavezama, objasnite kolegama kako ćete se malo povući, a zajedničke razgovore možete voditi tokom pauze ili posle posla.

Organizujte svoj radni prostor
Ukoliko je vaš sto pretrpan nepotrebnim papirima, a datoteke na kompjuteru nelogično složene ili dokumenti nesortirani, dosta ćete vremena potrošiti tražeći neki dokument. Važno je na kraju radnog dana spremiti svoje radno mesto ili ujutro doći ranije na posao i pripremiti sve materijale za posao koji vas toga dana očekuje. Što se pak tiče kompjutera, dokumente i datoteke je uvek potrebno sortirati prema logičnom redosledu kako biste uvek znali gde vam se šta nalazi.

Pravite beleške
Možda vam se može činiti staromodnim, ali nekim su ljudima od kompjutera još uvek draži olovka i papir. Svejedno volite li nove tehnologije ili stare načine vođenja beleški, svakako je korisno imati ih. Ukoliko se u određenom trenutku setite nečega što bi trebalo obaviti, zabeležite to jer biste do kraja dana mogli zaboraviti. Osim toga, poželjno je na kraju radnog vremena napraviti beleške za sledeći dan kako biste odmah ujutro znali šta vas čeka i bolje se organizovali.

Нема коментара:

Постави коментар