уторак, 22. децембар 2009.

Govor tela

Uspešan intervju bi trebalo da bude dvosmerna interesantna komunikacija
Kada u pokušaju da se zaposlite stignete do intervjua, razgovora sa mogućim poslodavcem, znajte da će on maksimalno iskoristiti tih 10-15 minuta koliko ćete biti pred njim. Procenjivanje počinje pre nego što uopšte odgovorite na prvo pitanje. U trenutku kad vas onaj koji vodi intervju pozdravi, već je formirao neko mišljenje o vama. Iz ličnog iskustva sigurno znate koliko je važan govor tela (body language).

Setite se samo profesora ili nastavnika koji su na vas ostavili utisak. Da li su li bili zabavni i pokušavali da vas animiraju ili su suvoparno iznosili činjenice? To ne znači da bi trebalo da zabavljate onoga ko vas intervjuiše (izbegavajte viceve!), ali uspešan intervju bi trebalo da bude dvosmerna interesantna komunikacija. Ako tvrdite da zaista želite posao za koji ste konkurisali, a pri tome ne pokazujete nikakav entuzijazam, verbalno izrečena poruka neće pogoditi cilj. Tokom intervjua ocenjuje se i vaša neverbalna komunikacija. Govor tela ima veliki uticaj na prenošenje informacija i stvaranje slike o osobi, zato vodite računa o sledećem:

•Rukovanje je prvi kontakt. Ako vam onaj ko vas intervjuiše pruži ruku i vi mu uzvratite mlakim stiskom, verovatno nećete ostaviti najbolji utisak. Čvrsti stisak (ne onaj koji lomi ruku!) suve ruke sasvim je druga stvar. Ako su vam ruke kad ste uzbuđeni hladne, operite ih pre intervjua toplom vodom, a ako su vam tople, prođite rukama kroz hladnu. Možda vam se čini nebitno, ali zamislite kakav to utisak ostavlja na onoga s kim se rukujete.

•Sedite uspravno (prirodno uspravno). Iskrivljeno sedenje odaje utisak umorne osobe, ili nekoga koga nije briga. Uspravno sedenje poručuje energiju i entuzijazam. Prekrštene ruke poručuju odbrambeni stav i sumnjičavost. Ruke držite pored sebe ili opuštene u krilu. Tako ćete delovati otvoreno i prijateljski.

•Gledajte u oči osobu s kojom razgovarate. Nemojte buljiti, jer će to verovatno biti neugodno, ali ako vaš pogled stalno kruži oko sagovornika delovaćete nesigurno i kao da vam je neugodno da odgovarate na postavljena pitanja. Direktan kontakt očima govori o iskrenosti vaših odgovora.

•Nagnite se lagano prema osobi s kojom razgovarate. Tako odajete utisak aktivnog slušanja. Kada ste nagnuti unazad ili niste okrenuti prema sagovorniku, šaljete poruku pasivnog slušanja ili ignorisanja sagovornika.

•Držanje ruke na ustima, dodirivanje lica ili ušiju, gledanje u pod ili nemirno sedenje odaju utisak osobe koja pokušava da prikrije istinu.
•Ton kojim komunicirate uveliko određuje značaj izgovorenog. Na pitanja odgovarajte jasno i glasno. Neka ton vašeg glasa naglašava vaše najjače strane i važna dostignuća.

•Korišćenje ruku u komunikaciji je normalno, ali preterano gestikuliranje ometaće sagovornika.

•Nemojte lomiti prste, igrati se olovkom ili čašom. Ako vam je teško da se kontrolišete, nemojte sa sobom da nosite ništa čime ćete moći da se igrate! Izbegavajte preterano gestikuliranje ili poigravanje nogu ispod stola!
S druge strane, procenite govor tela onoga koji vas intervjuiše. Razumeti znakove koje sagovornik šalje korisna je veština u komunikaciji. Jednako je korisno znati koristiti govor tela u efikasnijem razumevanju poruke:

•Ako vaš sugovornik drži levu ruku položenu preko desne s dlanovima okrenutim prema dole, njegov govor tela poručuje pažljivo slušanje.

•Ako je desna ruka postavljena preko leve, osoba se verovatno ne slaže s nekom vašom izjavom i čeka priliku da vas prekine.

•Osoba koja sedi s prekrštenim rukama i nogama pokazuje svojim držanjem udaljenost i otpor prema predmetu razgovora.

Нема коментара:

Постави коментар