уторак, 29. децембар 2009.

Šta je biografija- CV ?

Biografija ili na latinskom Curriculum Vitae (curriculum - pregled ; vitae- život) je lična prezentacija koji sadrži vaše kvalifikacije, sposobnosti i iskustva, te daje uvid u vaš profil, ambicije i buduće planove.

Ukoliko niste sigurni kako vaša biografija treba da izgleda, pogledajte primer biografije za diplomiranog pravnika i primer biografije za komercijalistu, ili kreirajte biografiju na Posao.ba sledeći jednostavna uputstva.
Biografiju sačuvanu na Posao.ba možete skinuti u .pdf formatu, a u okviru svog korisničkog računa možete pohraniti skenirane i druge dokumente u elektronskoj verziji.

Danas je biografija dokument koji je obavezan dio svake prijave za posao. Svrha biografije je da vas na najbolji način predstavi poslodavcu, te da dovede u vezu vaše kvalifikacije, iskustva i sposobnosti sa zahtevima pozicije na koju aplicirate. Ona je vaš najvažniji marketinški alat, kojim dokazujete da ste pravi čovek za određeni posao.

Cilj vaše biografije je na prvom mestu podizanje vaše cene kod potencijalnog poslodavca. Poslodavci žele biografiju iz koje se vidi šta kandidat može, koliko je on sposoban i kopetentan, i zašto bi baš tog kandidata trebalo pozvati na intervju.

Tradicionalno, biografija sadrži pregled vašeg obrazovanja, radnog iskustva i interesa. Pokazuje zašto vi odgovarate ili neodgovarate određenoj poziciji. Na drugom mestu, biografija daje mogućnost da se predvidi vaš uspeh u budućnosti, i to na osnovu onoga šta ste u prošlosti postigli.

Imajte na umu da je biografija je kratak prikaz, a ne autobiografija. Ako budete pozvani na intervju, dobićete šansu da više govorite o detaljima.

Bez obzira da li ste na početku karijere, u potrazi za prvim poslom, da li tražite nove izazove ili pak bolje uslove, pisanje biografije predstavlja prvi i osnovni vid komunikacije s potencijalnim poslodavcem. Biografija je najčešće vaša jedina propusnica za intervju pa se potrudite da je nabavite na vreme!

Нема коментара:

Постави коментар